Homlagarden julekalkun oppskrift
1 kalkun, berekn ca. 500 g per person
1 sitron, 3-4 eple i båtar, 300 gr ananasringer, 300 g svisker, 4 ss smør, 2 ts salt, 2 ts peppar, 1 ts einerbær, 4-5 dl vatn. Fløte, brunost og tytebær til sausen. x
Tørk og gni inn kalkunen med sitron inni og utanpå.
Stapp den med eple, ananas ringar og svisker og sy igjen i begge endar. Pensle den inn med smelta smør tilsatt 2 ts salt, 2 ts pepar og 1 ts einebær, fersk kverna. Lag litt ekstra av smørblandinga og bruk det til å pensle med under vegs når du sjekkar kalkunen. Legg kalkunen i botnpanna med 3-4 dl vatn i botnen. Vatn og stuffing held på fuktigheita og vert god tilsetning til sausen.
Sett kalkunen i varm omn ca 270°C for bruning i 15 - 20 min til den få fin farge.
Deretter pensle du på nytt og dekk til kalkunen heilt med aluminiumpapir. Aluminiumpapir ligg frå no på kalkunen heile steiketida.
Skru ned varmen til kring 85°C og la kalkunen stå å godtgjere seg i 5-6 timar/ ca. 1 timer per kilo kjøtt (me tar oss ein lang tur). Kjernetemperatur til 68-73*C. Me anbefaler å bruke steiketermometer.
I mellomtida la du hals og innmat putre i ei panne med 0,5-0,8 l vatn til kjøtet datt av halsen, til kjøtsmaken vert att i krafta.
Etter steiketid, tar du sjyen i botnpanna og det som kan hellast ut av kalkunen og tilsette det til krafta. Alt silast. Så tilsetter du 0,5 l fløte, litt surt og søtt pluss ymse krydder og smak (Sennep- eplesystetøy- pepar- salt, brunost, litt tytebær og einerbær) og lag sausen litt fyldig med å røre inn med mjøl i kaldt vatn.
Tips: Kjøper du ein frosen kalkun så skal denne rolig tine opp i 2-3 dagar i kjøleskapet. Du kan også la kalkunen godgjere seg i ein saltlake! Legg kalkunen over natta i en 4 til 5 prosent saltblanding (40 til 50 gram, om lag 2 til 3 spiseskjeer, per liter vann) i kjøleskapet, eller i 2 til 3 timer i en sterkare lake (4 til 5 skjeer per liter vann). Saltet trekker inn i kjøttet og helder fast på saftet. Vask kalkunen før steiking, tørk og pensle med litt sitronsaft.
Kalkun lårsteik
med eplar og rosmarin
Tin opp kjøtet ein dag før bruk i kjøleskapet.
Legg kalkunlåren i ein ovnskål
Dryss over grov salt (Maldon), svart pepper og rosmarin
Dryss over olivenolje
Legg til eplebåter sånn sirka 15 minutter før servering.
Steik i 1,5 til 2 timer på 175*C . Kjøtet skal ha løsna seg frå beinet (knoken)
Tips! Det er lett å fjerne beinet frå kjøtet etter steiking. Skjær så tvers over kjøtet frå overlåret. Kjøtet frå klubben serveres enkelt med senene på i mindre biter. Serverast t.d. med frisk salat og rosenkål.
Kalkun brystfilet
med kvitløk
Til selskap på 8 personer::
- 2 stk BLACK TURKEY kalkunbryst med skin på cirka 900gr. per stk
- fedd av 1,5 kvitløk, skreld
- Maldonsalt
- Olivenolje
- 2 steikeposer
- 50 gr. ekte smør
- 2 ss kveitemjøl
- ca. 3-4 dl vatn
Serveres med grøn asparges, potet og grøn salat.
Legg masse fedd av kvitløk under skinnet og tar raust med maldonsalt opp og ned kalkunbrystet. Legg i steikepose og ta ein god skvett med olivenolje opp og ned brystet. Tett posen godt.
Steik i 1,5-2 timer på 125*C midt i omnen.
Lag ein grunnsaus med 50gr ekte smør, mjøl og vatn. Ikkje tilsett salt: smelt smøret og tilsett mjøl, rør godt og ta i litt og litt vatn og rør kraftig slik at du ta vekk evt. klumper. Ha i så mykje vatn til du ha ein behageleg saustjuknad.
10-15 min før servering tar du kalkunbrystet ut av omnen og setter du inn grøn asparges med litt olivenolje og maldonsalt. Sku opp ovn til 225*C og i grill-modus.
No opnar du steikeposen til kalkunbrystet og hell over steikesaften i grunnsausen (ta det litt kjapt, ikkje så nøye om alt er med og legg over aluminiumsfolie over kjøtet slik at det ikkje kjøles ned). Kjør stavmikseren i sausen som tar eventuelle klumper og kvitløkfedd. Smak til med salt.
Ta ut asparges etter sirka 10 min. og skjær opp kalkunbrystet i cirka 2 cm stykkjer og server med tilbehøret.
God fornøyelse!
Kalkun lårfilet
med fersk oregano
Tin opp kjøtet ein dag før bruk i kjøleskapet.
Skjær kjøtet i biff størrelse; skjær tvers over kjøtet
Dryss over grov salt og svart pepper
Steik ca. 5 min på kvar side i ekte smør eller olivenolje
Dryss over fersk oregano rett før servering. Serverast med t.d. potet og frisk salat
Tips! Pass på at smøret er passe godt varmt før du legg kjøtet i steikepanna. Når skummet frå smøret trekke til kantane av steikepanna er den varm nok. La så kjøtet ligge i ro i panna i ca. 5 min. før du snur kjøtet. Om smøret er for kaldt eller kjøtet bevegast mykje i panna, så blir kjøtet meir kokt enn steikt og då lek safta ut av kjøtet. Held du safta i kjøtet blir resultatet mørt og saftig!
Kyllinglårkjøt
steikt, raskt og saftig!
Om kjøttet er frosen: tin opp kjøtet ein dag før bruk i kjøleskapet.
Bruk kyllinglårbiff eller skjær av kjøt frå heilt lår; skjær først kjøtet av langs beinet så skjær tvers over kjøtet i bitar på ca. 1,5 cm. Berekn ca. 150-200g kjøt per person, det er 1 lite lår pp eller 1 stort for 2 personar.
Gni inn raust med grovsalt og litt fersk kverna pepper eller isf peppar ein halv teskjei med søt chilipulver
Varm 2 ss med ekte smør. Pass på at smøret er godt varmt før du legg kjøtet i steikepanna. Når skummet frå smøret trekker til kantane av steikepanna er den varm nok. Skru ned varme til middels varm og la så kjøtet ligge i ro i panna i ca. 3 min. til det er brunt før du snur kjøtet. Vend kjøtet per bit.
Server med fersk salat og poteter eller f.e. grilla asparges
Obs! Om smøret er for kaldt eller kjøtet bevegast mykje i panna, så blir kjøtet meir kokt enn steikt og då lek safta ut av kjøtet. Held du safta i kjøtet blir resultatet mørt og saftig!
Du kan bruke samme oppskrifta til grilling!
Kyllinglår langsteikt
med ferske krydder
Tin opp kjøtet ein dag før bruk i kjøleskapet.
Gni inn litt grovsalt og pepper på skinnet
Brun låret ca. 5 min i ekte smør eller olivenolje, og legg over i langpanne
Dryss over fersk rosmarin, timian og oregano. Legg i sopp som er skoren i bitar.
Kyllingbrystfilet
med squash og tomat
Tin opp kjøtet ein dag før bruk i kjøleskapet.
Gni inn litt grovsalt og pepper på skinnet
Skjær opp grønsakene og legg dei i eit ildfast ovnsfat. Legg så kyllingfileten på toppen
Dryss over rikeleg med olivenolje, grovt salt, pepper og timian
Steik på 180*C i ovn til skinnet er brunt og sprøtt. Det tar ca. 40min.
Kyllingkarri med kokosmelk
, barnas favoritt!
Berekn ca. 150-200g kjøt per person, klype grovsalt, knivsodd søttchilipulver, 1-2 teskje med karripulver, 2-4 fedd med kvitlauk, god bit ferk ingefær, 1 spiseskje kokosolje, 1 spiseskjei sesamolje, 2-3 spiseskjei soyasaus
, 1 pakke med kokosmelk
Tin opp kjøtet ein dag før bruk i kjøleskapet.
Ta av skinnet og skjær kjøtet i halvstore biter på ca. 1 cm tjukkelse
Gni inn krydderet på kjøtet
Skjær opp kvitløk og fersk ingefær og steik desse først i kokosolje med sesamolje til dei er brun og krispi
Tilsett kyllingbitar og steik på høg varme i 2-3 minutter slik at kjøtet brunar seg
Tilsett kokosmelk og smak til med soyasaus,
la kjøtet småkoke i 1-2 min til
Server med ris og fersk salat
Kyllinghjerter grilla, snadder!
Berekn ca. 3-4 hjerter per person. Dette er snaddermat som passer godt til anna grillmat. Du kjøper kyllinghjerter frosen i spesialbutikken. Rosemarin, grov salt, olivenolje
Tin opp kjøtet ein dag før bruk i kjøleskapet.
Om du tar hjerte på spyd, kan du berre marinere med grov salt, rosemarin og olivenolje. Om du vil legge hjertene på grillen, kan du skjære hjertet på ei side på langs og brette ut hjertet. Varsk gjerne vekk litt størkna blod, tørk hjertene og mariner med
grov salt, rosemarin og olivenolje.
La kjøtet stå i marinade 1-2 timer
Grill hjertene rask i ca. 3-5 min. Ikkje grill for lenge.